Blogger things

Mindmappen voor bloggers

Misschien ben je wel opzoek naar meer structuur of wil je nieuwe ideeën op doen voor je blog. Dan is het misschien een idee om een mindmap te maken. Want dan ben je toch creatief bezig en tegelijker tijd komen de nieuwe ideeën vanzelf.

Het komt bij mij vaak voor dat ik bijvoorbeeld de kluts kwijt ben, op mijn eigen blog. Als ik dat al ben dan zijn jullie dat nog meer. Dan gaat er bij mij flink in mijn hoofd rond: ‘Hoe ga ik dit oplossen?’. Via school had ik al geleerd hoe je moest mindmappen, eerlijk: ik vond het altijd dikke onzin. Het sloeg nergens op en ik schreef maar wat op. En dat was het hem nou juist: ik deed maar wat. Nu ben ik heel blij dat het mij geleerd is. Ik zal daarom ook nu aan jullie uitleggen hoe mindmappen werkt.
 
Wat is een mindmap?

Een mindmap is een diagram opgebouwd uit begrippen, teksten, relaties en/of plaatjes, die zijn geordend in de vorm van een boomstructuur rond een centraal thema. Een mindmap wordt gebruikt om creatieve processen te ondersteunen en bij leren en onthouden. Bron – Wikipedia

 

Waarom een mindmap maken?
Een mindmap kan je maken als je bijvoorbeeld meer structuur wilt hebben op je blog. Of omdat je simpel weg opzoek bent naar nieuwe ideeën. Nou kan je ze ook maken voor school. Wij moesten bijvoorbeeld een mindmap maken over een bepaalde les. Laten we even rekenen als voorbeeld nemen: aan het einde zie je waar het rekenen omdraait.
Hoe maak je een mindmap?
♦ Je begint met 1 centraal woord. In mijn geval is dit Happiness by Beaudine. Ik wil namelijk nieuwe ideeën ontwikkelen voor artikelen.
♦ Daarna schreef ik centrale woorden op, zoals de meest actuele categorieën: in mijn geval: Fashion, DIY, Persoonlijk, Food en Beauty. Hoe dichter bij het eerste woord, hoe centraler het woord is. Hoe verder weg hoe specifieker het woord is.
♦ Als ik denk aan food denk ik aan….. eten en drinken. Die schrijven we dus weer daarna op. Bij Beauty denk ik aan….. lichaam en gezicht. Zo zijn we dus al iets specifieker bezig als beauty, dit is gewoon een heel groot begrip.
♦ Nu gaan we voor het specifieke gedeelte: als ik denk aan eten, denk ik aan….. salades, toetjes, barbecue. Zo zijn we nog een stukje specifieker als eten. Als we dan nog verder willen gaan: als ik denk aan barbecue, denk ik aan….. kip en vis (natuurlijk nog veel meer, maar dit is voor mij al genoeg om op nog meer ideeën te komen) Als ik aan drinken denk, denk ik aan…… cocktails, ijsthee, ijskoffie.
Tips
♦ Gebruik steekwoorden. Dit is namelijk de bedoeling van een mindmap, je wilt je hersenen aan het denken zetten.
♦ Gebruik kleurtjes. Zoals je ziet gebruik ik 8 verschillende kleuren. Het geeft een overzicht tussen bepaalde onderwerpen. En het stimuleert je rechter hersenhelft (aansturen van je creativiteit)
♦ Streep niet door. Laat je creativiteit en fantasie en vrije loop gaan. Streep niks door en begin dan ook niet opnieuw. Heb je een onderwerp gevonden, maar wil je er niet nog niet over schrijven. Dan kan dat altijd later nog :).
♦ Maak gebruik van tekeningetjes. Ik heb het deze keer niet gedaan,maar probeer de mindmap eigen te maken. Je kunt eten tekenen, lippenstift bij beauty, een shirt bij fashion. Ik noem maar wat, maar probeer gewoon ook op dat gebied lekker los te gaan.

 

Wil je liever digitaal een mindmap maken? Dan kun je popplet of wisemapping gebruiken.

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply
  Anne
  21 mei 2016 at 11:30

  Super idee, en heel leerzaam om een keer te doen en om ideeën te krijgen.
  Ik gebruik mindmaps wel eens voor school, om dingen samen te vatten, maar ik heb er nog nooit aan gedacht om het te gebruiken voor bloggen.
  Dankjewel, super nuttige blogpost!
  Anne blogde onlangs over: Life goes on | DiabetesMy Profile

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge